Kostprijs houten trap?

houten trappenHoud rekening met drie aspecten

houten trappenSinds jaar en dag gebruiken vakmensen hout voor het vervaardigen van trappen. Een logische keuze, want hout laat zich goed bewerken, weegt relatief weinig en is verkrijgbaar in tal van kleuren. En ook maatwerk is geen enkel probleem met een houten trap. Kortom, met hout kun je alle kanten op. Overweeg je een houten trap (op maat)? Dan geeft LoFT Interieur je graag enkele aandachtspunten en tips mee.

Onderhoud
Hout vraagt af en toe onderhoud. Hoeveel precies is grotendeels afhankelijk van de afwerking waarvoor je kiest. Wil je graag een trap van geboend hout? Dan is het verstandig om deze boenlaag om de twee of drie jaar opnieuw aan te brengen. Er is echter ook vernis voor trappen op de markt waarmee je twintig jaar vooruit kunt. Tenminste, als je de treden met schoenen beloopt. Als het in jouw huishouden de gewoonte is om blootsvoets of op sokken of pantoffels de trap te nemen, mag je ervan uitgaan dat je maar liefst veertig jaar verder kunt met een vernislaag.

Geluid
Geluid is een aspect om rekening mee te houden bij de keuze voor een houten trap. Omdat het om een natuurproduct gaat, is het mogelijk dat een trap soms kraakt. Als je een oude trap plaatst of bij een gesloten trap is die kans groter. Aan de andere kant heeft hout ook een geluidsisolerende eigenschap en dempt het de geluiden van voetstappen juist, zeker in vergelijking met een metalen trap. Ga dus na in welke ruimte de trap komt te staan, om wat voor trap het gaat en welk effect dat heeft op het geluid in je woning.

Beschadigingen en reparaties
In vergelijking met een betonnen of metalen trap laat een houten trap beschadigingen het gemakkelijkst repareren. Een vakman kan grote beschadigingen opvullen en dezelfde kleur geven als de rest van de trap, zodat er niets of nauwelijks nog iets van te zien is. Daarbij gaan we ervan uit dat een reparatie überhaupt nodig is. Want kies jij voor een rustieke houten trap met duidelijk nerfpatroon? Dan is een krasje meer of minder misschien helemaal niet zo opvallend.

Tips van de vakman uit Limburg
Hieronder sommen we nog enkele vragen op die zijn gericht op de functie en looprichting van de trap. Stel jezelf deze vragen van tevoren. Dan weet je zeker dat je niets over het hoofd hebt gezien.

  • Is de trap puur functioneel en wil je dat hij uit het zicht blijft? Of maak je er juist een eyecatcher van in een van de leefruimtes?
  • Wil je een wenteltrap, steektrap, open of gesloten trap?
  • Is een volledig nieuwe trap nodig of heb je eigenlijk behoefte aan een renovatie van de bestaande trap?
  • Heb je een betonnen trap maar wil je liever een houten exemplaar? Dan kan je huidige trap bekleed worden met hout.
  • Heb je al nagedacht over balustrades, bordessen of overlopen? En sfeervolle led-verlichting? Ook deze elementen beïnvloeden de uitstraling van je trap.

Wens je meer info en een offerte over de mogelijkheden voor jouw houten trap? Contacteer ons, we geven graag antwoord!