Betonnen trap bekleden prijs?

betonnen trap bekledenAlle tools in handen voor een trapkleding met hout

betonnen trap bekledenHet blijkt steeds vaker een praktische keuze voor wie een nieuwbouwwoning plaatst: een betonnen trap. Beton is immers goedkoper dan hout, het heeft zeer sterke geluiddempende eigenschappen en de trap kan ook tijdens de bouw zelf al gebruikt worden. Als de tijd rijp is, wordt het beton bekleed met een mooie houten afwerking waardoor de trap oogt als een massief houten exemplaar. Deze aanpak is dus zeker het overwegen waard voor bouwers. Wel zijn er enkele zaken om rekening mee te houden. Daarin geeft LoFT Interieur je graag meer inzicht.

Van prijs tot uitstraling
Zoveel soorten, zoveel keuze. Het is belangrijk dat je een houtsoort kiest voor de afwerking van je betontrap die past bij je levensstijl en je persoonlijke wensen. Over het algemeen onderscheiden we drie groepen: Europees loofhout, Europees naaldhout en tropisch hardhout. Hieronder gaan we dieper in op de eigenschappen van iedere groep.

Europees loofhout: mooi en sterk
Europees loofhout zoals grenen en Europese eik is een populaire keuze voor bekleding van betontrappen. De structuren zijn niet alleen mooi, Europees loofhout kan over het algemeen ook een stootje (of trapje) hebben. Bovendien ben je niet verplicht om het hout af te werken, wat het heel onderhoudsvriendelijk maakt. Als je het onbehandeld laat, verkrijgt het hout in de loop der jaren een mooie, grijze kleur. Je kan er ook voor kiezen om de afwerking te voorzien van een laag gekleurd of transparant vernis om het tot in de puntjes te verzorgen én op je inrichting toe te spitsen.

Europees naaldhout: lage prijs
Is prijs een belangrijke factor? Europees naaldhout biedt een budgetvriendelijkere oplossing. Naaldbomen groeien snel waardoor het aanbod relatief groot is, wat de prijs heel aantrekkelijk maakt. Van het zeer blanke vuren en het iets gelere grenen heb je waarschijnlijk wel eens gehoord. Maar bekijk ook zeker de mogelijkheden met thermisch gehard naaldhout. Dit hout wordt in een zuurstofarme omgeving verhit tot 180 graden Celsius en kan onbehandeld geplaatst worden. Ook dat draagt bij aan een voordelige kostprijs.

Tropisch hardhout: onbehandeld en zeer sterk
Wil je je betonnen trap bekleden met hout dat uitzonderlijk sterk is? Én bijzonder mooi? Dan vindt jij de ideale oplossing misschien wel in het segment tropisch hardhout. Een derde voordeel van deze houtsoort is het feit dat het ook onbehandeld gebruikt kan worden. Als je daarvoor kiest, kleurt het hout na verloop van tijd vaalgrijs, wat kan bijdragen aan een warme uitstraling. Misschien heb je wel eens gehoord van azobéhout met een paarsbruine kleur. Of van het felrode padouk. Een nadeel van tropisch hardhout is de afkomst. Het heeft een vrij grote impact op het milieu om het te verwerken van boom tot trapbekleding.

Voor- en nadelen op een rij
Bij LoFT Interieur werken we graag transparant en duidelijk. Zo weten we zeker dat jij later tevreden terugkijkt op je keuze. Daarom brengen we hieronder nog eens de voor- en nadelen van het bekleden van een betonnen trap voor je in beeld.

Voordelen

  • Een betonnen trap die voorzien is van een houten bekleding is zeer stevig.
  • De trap kraakt niet.
  • Je kan de trap toespitsen op elk type interieur, ook dankzij het brede gamma beitsen, vernissen en verf.
  • Schoonmaken is eenvoudig en gaat snel.
  • Je kan spelen met de combinatie van beton en hout voor een unieke uitstraling.
  • De trap is al tijdens de bouw van je woning beschikbaar.

Nadelen

 • Hout is en blijft een natuurproduct en vraagt – afhankelijk van de houtsoort – enige mate van onderhoud.

Welke houtsoort is voor jou de beste oplossing? En wat zijn de kosten daarvoor? Vraag het ons! Wij geven je graag advies en maken een vrijblijvende offerte voor je.

Betonnen trap bekleden prijs?